Novosti


24.10.2012

Svjetski program za hranu

SVJETSKI PROGRAM ZA HRANU RENAULT TRUCKS U MISIJI U AFRICI

Da bi pomogao Svjetskom programu za hranu (WFP) u ispunjavanju njegovih zadataka, Renault Trucks je osnovao mobilnu jedinicu za tehničku obuku koja će u pet zemalja istočne Afrike tokom tri mjeseca obučavati mehaničare WFP-a o najnovijim tehnikama održavanja teretnih vozila. To je misija koja ističe angažman Renault Trucksa u redovima WFP-a, avantura koja će dodatno približiti kamione potrebama siromašnih stanovnika svijeta.

World Food Programme, agencija Ujedinjenih naroda čiji je glavni zadatak borba protiv gladi u svijetu, garantuje pristup hrani u najsiromašnijim dijelovima zemaljske kugle. Kamioni su, dakle, u samom središtu logističkog sistema kako bi bili još bliži neposredno ugroženom stanovništvu. Među njima je i više od stotinu kamiona kompanije Renault Trucks koji omogućavaju prevoz živežnih namirnica u najekstremnijim uslovima.

Da bi im olakšao posao, Renault Trucks je otišao korak dalje. Kao proizvođač, Renault Trucks zna da dobro održavani kamioni pružaju veću pokretljivost pri izvršavanju zadataka. Tako su jedan Kerax 6x6, konfigurisan kao pokretna jedinica za obuku, i tim tehničkih stručnjaka, zaduženi od strane proizvođača da mehaničarima agencije WFP za istočnu Afriku prenesu svoja znanja na planu održavanja teretnih vozila i otklanjanja kvarova. Od Ugande do Burundija, preko Južnog Sudana, Ruande i Demokratske Republike Kongo, ta će se avantura protegnuti na cijela tri mjeseca kako bi se osoblje WFP-a obučavalo što bliže području svojih intervencija.

Renault Trucks pokazuje time svoj osjećaj odgovornosti i svoju želju da doprinese razvoju afričkog kontinenta za koji je posebno vezan, i to kroz ulaganje stručnog znanja proizvođača teretnih vozila u dobrobit akcije World Food Programmea.

Renault Trucks ovim potvrđuje ključnu ulogu koju kamioni imaju u najsiromašnijim dijelovima svijeta, gdje su često vrlo važna karika u spašavanju života.

 

> Svjetski program za hranu u ključnim brojevima:

  • 90 miliona osoba opskrbljeno je živežnim namirnicama
  • Prisutnost u 74 zemlje
  • 11.000 zaposlenih širom svijeta
  • 3000 skladišta hrane
  • 40 brodova
  • 60 aviona
  • 5000 kamiona